КУЛИНАРИЯТА КАТО ПОДХОД ЗА РАЗБИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КУЛТУРА

Кръгла маса на тема: „КУЛИНАРНИЯТ КОД НА БЪЛГАРИНА” се проведе в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), съобщиха от висшето училище. Форумът е посветен на 125 -годишнината от издаването на популярното списание „Икономия и домакинство“ на Теодора и Стефан Пейкови, както и на паметта на тяхната внучка, Теодора Драганова, систематизирала и популяризирала тяхното книжовно наследство във фототипните издания на „Готварска енциклопедия“ и на „Любими яденета на киноартистите“.

В научния форум взеха участие учени от УниБИТ, БАН и висши училища от страната. Проф. д-р Жоржета Назърска открои значението на сп.“Икономия и домакинство“ в българската култура на ХХ век, очерта и приносът на семейство Пейкови. В специален изследователски панел студенти от УниБИТ представиха свои разработки върху традициите и културните знаци, свързани с отделните региони на България.

В приветственото си слово проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, подчерта, че с това събитие се поставя началото на нова традиция на изследователски дирения в УниБИТ : чрез проучване на ежедневните практики на човека да се постигне ново знание за неговия бит и култура. От своя страна, проф. д-р Христина Богова, декан на Факултета по библиотекознание и информационни технологии, предложи в бъдеще форумът да се обогати с привличането на учени от различни държави.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев откри изложба с фотоси на сп.“Икономия и домакинтство“. Форумът завърши с изложба от кулинарни специалитети, приготвени от студентите, участници в научното събитие.

Кръглата маса се организира, като част от дейностите по проект с договор НИП-2024-06 от 25.04.2024 г., на тема: "Културни коридори: Юбилей – Памет – Идентичност" с ръководител: гл. ас. д-р Надежда Томова

cuisine as an approach ... image 1 cuisine as an approach ... image 2
cuisine as an approach ... image 3 cuisine as an approach ... image 4
cuisine as an approach ... image 5

НОВИНИ


нагоре